Verschil tussen Labradoodle en Australian Labradoodle

Het verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle (ALD) is belangrijk te weten voordat je een puppy koopt. Het gebeurt te vaak dat mensen denken een Australian Labradoodle te hebben bekocht terwijl het achteraf een Labradoodle blijkt te zijn. Ik leg jullie het verschil tussen de Labradoodle en de Australian Labradoodle uit. Ook geef ik je een tip hoe je bij een fokker een Labradoodle puppy van een ALD puppy kan onderscheiden. 

 

De benamingen van de “Labradoodle” en “Australian Labradoodle(ALD)” worden nogal eens door elkaar gehaald. Vaak door onwetendheid, maar helaas ook door fokkers met als doel de koper te misleiden. Ik heb een klein onderzoek gedaan op marktplaats en het was ronduit schokkend wat ik tegenkwam aan misleidende teksten. Zo worden zogenaamde Australian Labradoodles aangeboden terwijl de fokker niet aangesloten blijkt te zijn bij WALA of de ALAEU. Of een verkoper adverteert met: stamboom aanwezig. Om nog meer vertrouwen te proberen te krijgen staat een foto van de stamboom bij de advertentie erbij vermeld. Maar bij beoordeling van de bijgevoegde foto blijkt het een zelf in elkaar geknutselde stamboom te zijn. Hoe weet je nou bijvoorbeeld of het een officiële stamboom is? Ik deel tips waar je op kunt letten om te voorkomen dat je door oplichting onbedoeld een labradoodle koopt terwijl je verteld wordt dat het een ALD is.

 

Begrijp mij niet verkeerd, ook labradoodles zijn net als ALD’ s fantastische honden, Dit artikel is puur bedoeld om je tips te geven hoe je een labradoodle van een ALD kan onderscheiden.

Geen ras maar een kruising van rassen

Om te beginnen wil ik een behoorlijk misverstand uit de weg helpen. Op internet worden doodles namelijk vaak omschreven als een ras maar dat is niet correct. De Labradoodle en de Australian Labradoodle zijn beide geen erkend ras maar een kruising van hondenrassen zoals de poedel en de labrador. Er zijn meer dan 300 hondenrassen en de ALD zou theoretisch in de toekomst erkend kunnen worden als ras maar de labradoodle niet, de labradoodle heeft geen stamboom en de ALD wel. Maar er is nog wel een behoorlijke weg te gaan voordat de ALD een erkend ras is.

Overeenkomsten 

 

 

De labradoodle kan net zoals de ALD je allerbeste maatje zijn en een topkarakter hebben. Het uiterlijk van de labradoodle komt vaak overeen met de ALD. Want eerlijk, als fokker kan ik bij veel labradoodles niet op het eerste oog aan het uiterlijk zien of de hond een ALD of labradoodle is. De labradoodle kan een net zo guitig en leuk uiterlijk hebben als de ALD.

Ook labradoodles zijn prachthonden met in principe fijne karaktereigenschappen waar je als hondenbaas je levensgeluk mee beleeft. Of je een ALD hebt of een labradoodle, beide hebben een opvoeding nodig om een stabiel en lief karakter te ontwikkelen.

Verschil Labradoodle en Australian Labradoodle

Bekijk hier de verschillen tussen de Labradoodle en de Australian Labradoodle. 

Labradoodle 

  • De Labradoodle is eind jaren tachtig ontstaan door de poedel te kruizen met een labrador. 
  • Fokker niet aangesloten bij de fokvereniging WALA of ALAEU. De fokker van de Labradoodle bepaalt zijn eigen fokbeleid ten aanzien van het uitvoeren van gezondheidstesten en verdere fokregels. 
  • Uiterlijk ouders van de Labradoodle niet altijd conform de Rasstandaard van de ALAEU. 
  • Geen stamboom 
  • Niet alle Labradoodles hebben een hypo-allergene vacht 
  • Geen database van voorouders met ziektegeschiedenis waardoor risico verhoogd is op een erfelijke ziekte
  • Geen toezicht op gezondheidsuitslagen 
  • De fokker kan niet in een database controleren of de bloedlijnen van voorouders vrij zijn van erfelijke ziekten
  • Geen check vooraf op percentage bloedverwantschap tussen de dekreu en dekteef waardoor meer kans op inteelt en bijhorende mogelijke ziekten bij de puppy’s.  
  • Puppy aankoopovereenkomst meestal zonder castratieverplichting of fokverbod
  • Aanschafkosten van de Labradoodle ligt gemiddeld genomen lager, maar de kans op medische kosten is hoger. 

Australian Labradoodle (ALD)

  • De ALD is een doorontwikkeling van de Labradoodle, waarbij de de cocker spaniël, de Ierse waterspaniel de curly coated retriever en de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel is ingekruist. 
  • Fokker is aangesloten bij de fokvereniging WALA of ALAEU en houdt zich aan de fokregels van de  vereniging.   
  • Uiterlijk ouders van de Labradoodle  conform de Rasstandaard van de ALAEU of WALA. 
  • Stamboom van de vereniging is aanwezig
  • De Australian Labradoodle staat bekend om hypo-allergene vacht, maar overgevoeligheden komen wel voor. 
  • Een database aanwezig van voorouders met ziektegeschiedenis waardoor de fokker voordat een dekking plaatsvindt kan controleren of een verhoogd risico op erfelijke ziekten is uitgesloten 
  • De vereniging registreert de gezondheidsuitslagen van de fokhonden in de database, er is toezicht op.
  • De fokkers zijn verplicht ziekten bij de ALD’s te registreren in de database. Hierdoor kan een fokker beter waarborgen dat de beide ouders schone bloedlijnen hebben
  • In de database wordt een ‘digitaal proefnestje’ gemaakt tussen de dekreu om vooraf het  percentage bloedverwantschap vast te stellen, Het inteeltpercentage is altijd lager dan 5% waardoor minder kans op gerelateerde ziekten.
  • Puppy aankoopovereenkomst meestal met  castratieverplichting of fokverbod
  • Aanschafkosten van de Australian Labradoodle ligt gemiddeld genomen hoger maar de kans op ziekten met bijkomende kosten is lager.

Wat is verschil Labradoodle en Australian Labradoodle?

Samengevat kan je stellen dat je net zoveel plezier kan beleven aan een Labradoodle in vergelijking met de Australian Labradoodle.  Omdat de fokker van de Australian Labradoodle altijd aangesloten is bij de fokvereniging WALA of ALAEU en fokt volgens opgestelde fokregels is het wel belangrijk je te realiseren dat de kans op ziekten bij de ALD kleiner is in vergelijking met de Labradoodle.

De kans op een overgevoeligheid op de vacht is bij de ALD kleiner dan bij de Labradoodle. Bij de ALD weet je als puppykoper aan welke kwaliteitseisen de fokker behoort te voldoen, bij de Labradoodle fokkers kunnen onderlinge verschillen zijn ten aanzien van het fokbeleid. 

Hoe weet je als puppykoper of je echt te maken hebt met een Australian Labradoodle? Een waardevolle tip 

  • Check op de website van de fokker of hij/zij aangesloten is bij WALA of ALAEU en controleer dit op de lijst van aangesloten fokkers op de website van WALA of ALAEUDit zijn de enige 2 verenigingen die voldoen om als fokker de puppy’s als Australian Labradoodles te mogen verkopen. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur mij gerust een mail

Renate van Waalwijk van Doorn
Fokker van Australian Labradoodles – Coco Doodles