Nestje Uschi en Max

Verslag van daten tot en met de kraamtijd

Op 3 januari 2023 werd onze Australian labradoodle Uschi voor de eerste keer moeder. Ze heeft 11 gezonde puppy’s op de wereld gezet en ze was een fantastische moeder. Een hele prestatie dat ze de eerste 4 weken de puppy’s volledig met haar eigen melk heeft kunnen voeden. De puppy’s groeiden goed. Uschi bleek een erg verdraagzame moeder te zijn en ze heeft tot de puppy’s het nest verlieten vaak met hen gespeeld. Het verslag van het eerste nestje vind je hier

Een nest van 11 puppy is best uitzonderlijk, gemiddeld krijgt een Australian Labradoodle 7 of 8 puppy’s. Op 17 februari 24 heeft Uschi voor de tweede keer 11 puppy’s gekregen!

Op deze pagina delen wij de ontwikkelingen van het tweede nestje van week tot week.  

18-2-24 Het interesseformulier voor dit nestje is geopend.

Het begon met het vinden van een geschikte reu

 Wij zijn aangesloten bij de ALAEU (Australian Labradoodle Association Europe) en dit betekent dat wij handelen volgens hun fokregels. Als lid kunnen wij inloggen op de database waar alle Australian labradoodles, waarvan de fokkers aangesloten zijn bij de ALAEU, geregistreerd staan. De verplichte medische keuringen staan van iedere fokhond vermeld alsmede de stambomen waarbij je bij de voorouders kunt zien of er erfelijke ziekten zijn opgetreden. 

Je kiest de fokreu op:

  • karakter
  • het vrij zijn van erfelijke ziekten binnen de voorouders en nazaten van de betreffende reu
  • uiterlijk (type vacht, vachtkleur, lichaamsbouw)
  • een lage bloedverwantschapswaarde. In de database kan je een digitaal proefnestje maken, waarna het inteeltpercentage wordt berekend. 

En zo kwamen we uit bij knappe Max. De eigenaar van Max gaf ook groen licht en de de fokcommissie gaf akkoord. Max woont 200 kilometer rijden van ons vandaan, maar we waren zo enthousiast over Max dat dit geen enkel bezwaar voor ons was. Nu was het wachten op de loopsheid van Uschi.  Op 19 december 2023 was het zover en begon de “Winter vol Liefde” date voor Max en Uschi. Ze vonden elkaar gelijk leuk en het liefdesspel vond plaats.

De spanning stijgt…

Al enkele dagen na de date  hadden we het gevoel dat Uschi weer zwanger was. Binnen een week begon haar buik al op te zetten. Omdat het ook schijnzwangerschap kan zijn wordt een echo gedaan om de zwangerschap vast te stellen. Op 16 januari was het zover en kregen we het mooie nieuws dat Uschi weer moeder ging worden. 

En dan gaat alles best snel. Wist je dat de zwangerschap van de labradoodle maar 9 weken is en dat de puppy’s na 8 weken al levensvatbaar geboren kunnen worden? 

Wij kijken terug op een bijzondere periode van het eerste nestje en kijken enorm uit naar opnieuw de kleine schattige puppy’s en alles wat erbij komt kijken. Het is intensief, maar we genieten er enorm van en vinden het geweldig om de puppy’s zo goed mogelijk te socialiseren om een basis te leggen voor de ontwikkeling van stabiele honden. 

Uschi is uitgerekend op zaterdag 17 februari ’24 maar we denken dat ze enkele dagen eerder gaat bevallen. Wie weet op Valentijnsdag!

Max is een vrolijke hond en luistert goed. Hij heeft een schofthoogte van 43 cm en weegt 13 kg. Hij heeft een tuxedo vachttekening (de witte tekening op borst, rond de snuit en op zijn bolletje) met een mooie fleecevacht. 

Uschi is een lieverd, ze deelt zelfs de allerlekkerste beloningssnoepjes met haar dochter Cato waar ze graag mee speelt. Ze is enorm relaxed maar is ook graag actief, houdt van zwemmen en speuren. Uschi heeft een schofthoogte van 46 cm en weegt 16 kg. Ze heeft een fleecevacht. 

De gemiddelde kans dat de puppy’s de mooie tuxedo vachttekening krijgen is 50%. We verwachten kleine medium of grote mini puppy’s.

5 februari 2024

Uschi eet in tegenstelling tot bij de eerste zwangerschap fantastisch goed. Haar buik groeit enorm en we denken dat het net als vorige keer weer een groot nest wordt. 

Uschi is al meer dan 3 kg aangekomen. Het lopen gaat op haar gemakkie, en de wandelingen worden steeds korter. Ze geeft het zelf goed aan tot hoe ver ze wil lopen. Op de foto is de echo te zien. De zwarte vlekken zijn de vruchtzakken waar de puppy’s zich ontwikkelen. 

6 februari ‘24

Uschi is vandaag 50 dagen zwanger, vanavond heb ik haar vacht getrimd. Ze blijft hierbij lekker liggen zodat het niet te vermoeiend is. Haar vacht moet flink kort en haar vacht wordt ook goed uitgedund. Binnenkort ligt ze met haar puppy’s onder de warmtelamp en dan kan ze met een korte vacht beter haar warmte kwijt. Haar buik is ook heel kort geknipt zodat de tepels voor de puppy’s goed te vinden zijn.

Gisteren voelde Koos als eerste de puppy’s bewegen, een heel leuk moment. Op de trimtafel waren de puppy’s ook goed te voelen. 

13 februari ‘24

Vandaag is Uschi 57 dagen zwanger en dat betekent dat de puppy’s vanaf vandaag levensvatbaar zijn. Uschi komt nog steeds goed aan, heeft een enorm dikke toeter en ze eet in tegenstelling tot bij de eerste zwangerschap nog steeds fantastisch goed. Chefkok Koos haalt wel verschillende kookkunsten uit om Uschi aan het eten te houden, nog steeds eet ze het liefst vers vlees (wild) en ’s nachts zetten we puppybrokken neer, die zijn goed voedzaam.

16 februari ‘24

Uschi is nu 60 dagen zwanger en om 10.30 uur kreeg ze een temperatuursdip. De lichaamstemperatuur daalt dan ongeveer 1 graad en dan kan je ervan uitgaan dat de eerste puppy binnen 24 uur is geboren.

Uschi ligt het liefst op een kussentje zodat ze niet zoveel druk heeft op haar buik en ondertussen houden wij haar goed in de gaten.

17 februari ‘24 De bevalling

Koos en ik sliepen samen in de woonkamer op de bank die we verbouwd hadden tot een slaapbed.  Uschi sliep dicht tegen mij aan. Ik hield mijn hand bij haar middel zodat ik de eerste uitdrijvings-weeën kon voelen. Dit begon om 2.30 uur en toen hebben we haar in de werpkist gelegd. Ze beviel om 3:14 uur van haar eerste puppy, en de laatste was pas overdag om 15:28 uur geboren, wat een marathon! Uschi bleef heel ontspannen en deed het ondanks dat het enorm veel van haar vergde ontzettend goed. Ze pakte gelijk haar moederrol weer op, mooi dat ze dat niet verleren. Uschi heeft een nest gekregen van 11 gezonde puppy’s. Uschi heeft het heel erg goed gedaan en het we zijn heel blij met het prachtige nestje! We (Esmee, Koos en ik) vonden het weer een bijzondere gebeurtenis.

Het nestje

Uschi heeft 11 gezonde puppy’s gekregen. De eerste 6 geborenen waren reutjes, daarna volgden 4 teefjes en daarna volgde nog een zevende reutje.

Alle puppy’s hebben een wave fleecevacht. De vachtkleur is vermoedelijk van allemaal abricot. Puppy’s hebben bij de geboorte nog geen gepigmenteerde neus, dit wordt na een paar weken zichtbaar. Als de neusjes zwart worden zal hun vacht abricot zijn, bij bruine neusjes wordt de vachtkleur bijvoorbeeld caramel genoemd.

Tien hondjes een een wit staartpuntje, we love it!

We zien heel veel bij de puppy’s terug in de vachttekening van hun knappe vader Max, ze hebben allemaal een witte borst en bijna allemaal een wit vlekje op de kop volgens het prachtige tuxedo patroon.

De lichtste puppy van het nest (lila) weegt 235 gram en de zwaarste (groen weegt 350 gram. Bij het vorige nestje woog de lichtste 185 gram, en dat is onze lieve Cato. Ze weegt op dit moment 11,6 kg, dat is 62 keer haar geboortegewicht!

Twee dagen oud

Kijk! Papa Max heeft bij alle puppy’s vachtjes met een witte borst meegegeven. En zie je hoe lang de nageltjes al zijn?

De puppy’s worden met pigmentloze neusjes en voetzooltjes geboren. Op deze foto kan je goed zien dat het pigment op de voetzooltjes al plaatselijk zichtbaar wordt. De vachtkleur wordt vermoedelijk wat donkerder waardoor de prachtige witte tuxedo vachttekening nog meer zal gaan opvallen. Als je goed kijkt kan je zien dat dit knappe blauwtje ook een wit snuitje krijgt.

Drie dagen oud

Vandaag zijn wij begonnen met ons socialisatieprogramma, we bouwen de stressprikkeltjes heel geleidelijk op. Het gebeurt allemaal subtiel, om hun te helpen bij hun mentale ontwikkeling. 

De puppy’s worden nog steeds 2 keer per dag gewogen en ze groeien goed zonder bijvoeding. Dit lukt door Uschi ook ’s nachts eten en drinken te geven en omdat Uschi bijna 24 uur per dag in de werpkist te vinden is om haar puppy’s te voeden, ze geniet duidelijk van het moederschap!

Zeven dagen oud

Over ongeveer een week gaan de oogjes en oortjes open, maar dit verhindert ze niet om de hele werpkist te verkennen. Het kruipen kunnen ze al razendsnel. Hun gewicht gaat fantastisch en dat zonder bijvoeding. Uschi krijgt iedere 2 uur eten (speciale voeding om de melkproductie te stimuleren) en ook ’s nachts geven we haar eten. We hebben er alles voor over om ze op moedermelk op te laten groeien want dat is natuurlijk het allerbeste. We hebbend e hele week de puppy’s 2 keer per dag gewogen, en steeds laten we de puppy’s die het minste aankomen bij de achterpoten want daar valt de meeste melk te halen. Om je idee te geven hoe hard ze groeien, blauw woog bij de geboorte 3oo gram en na een week al 500 gram! Dochter Cato helpt moeder Uschi met het schoonlikken van de puppy’s, zo schattig! We slapen nog steeds ’s nachts beneden, om te zorgen dat alle puppy’s goed drinken, Uschi eten en drinken krijgt tijdens het zogen en ze gaat 2 keer per nacht even naar buiten, want ze drinkt en eet veel. Genoeg drukte bij ons thuis maar bovenal genieten we er enorm van! Fijn dat alles zo goed gaat met de puppy’s.