Ons socialiseer programma

Het socialiseren van de puppy’s houdt in dat ze regelmatig geleidelijk wennen aan verschillende omgevingen en situaties. Hierdoor leren ze dat ze niet bang hoeven te zijn.

Wij nemen onze taak als fokker hierin serieus, lees over onze uitgebreide socialisatieprogramma; 

Tijdens de zwangerschap van de moeder

Stress tijdens de zwangerschap van de moederhond leidt tot het vrijkomen van stresshormonen. Via de placenta bereiken deze ongewenste stresshormonen  de puppy’s. Dit kan van invloed zijn op hun latere ontwikkeling. We vermijden stress bij de moederhond heel bewust. 

De eerste twee levensweken 
Ongeveer 2 weken na de geboorte gaan de oogjes en oortjes van de puppy’s open. Ondanks dat ze de eerste 2 weken nog niet kunnen zien en horen, begint vanaf de derde levensdag ons socialisatieprogramma. We starten dan met een onderdeel van het Puppy Culture Program waarbij specifieke aanrakingen plaatsvinden.
 • Puppy Culture (PC) is een grotendeels wetenschappelijk onderbouwd programma met als doel de puppy’s zo optimaal mogelijk te helpen bij hun ontwikkeling. We passen bij iedere puppy tussen de 3 en 16 dagen oud dagelijks ENS (Early Neurological Stimulation) toe, dit zijn vijf kleine handelingen waarbij kleine stressprikkels worden gegeven zoals met een wattenstokje drie tot vijf seconden zachtjes kietelen tussen de teentjes. Hierbij ervaren de puppy’s een milde vorm van stress waardoor zij later als volwassen hond beter om kunnen gaan met stressvolle situaties.
 • De puppy’s worden vanaf de derde dag al zachtjes geknuffeld en geaaid.

Bij alle handelingen zorgen wij ervoor dat de moederhond haar puppy’s kan blijven zien. Een tevreden en ontspannen moeder is belangrijk voor de ontwikkeling van de puppy’s. 

De eerste socialisatiefase

Tijdens de ontwikkeling van de puppy zijn er verschillende fases waarbij de puppy erg open staat voor nieuwe ontdekkingen waarbij angst niet snel zal optreden.  

De eerste socialisatiefase begint bij de fokker,  dit is vanaf ongeveer 3 weken tot en met 14 weken. Dit zijn belangrijke weken om te benutten om de puppy’s te laten wennen aan diverse situaties. Als fokker hebben wij een socialisatieplan opgesteld om de puppy’s kennis te laten maken met verschillende situaties. Dit gebeurt gedoseerd en er wordt op toegezien dat de puppy’s zich comfortabel voelen in de nieuwe situaties. Denk hierbij aan speelmaterialen, verschillende ondergronden, contact met andere dieren, benadering en omgang met jong en oud,  verschillende geluiden.  

De puppy’s verblijven de gehele periode in onze woonkamer en wennen vanaf het begin aan normale dagelijkse geluiden zoals de stofzuiger en keukengeluiden. Ze gaan na hun eerste enting ook regelmatig buiten om te wennen aan geluiden in het park, verschillende ondergronden zoals het gras en stoep maar ook geluiden van bijvoorbeeld het verkeer. Tijdens iedere wandeling met de honden nemen wij in een draagzak ook 1 of 2 puppy’s mee naar buiten zodat ze kunnen wennen aan nieuwe geluiden zoals het verkeer.

 • Wij krijgen vanaf week twee dagelijks visite, de puppy’s worden iedere dag door jong en oud geknuffeld.
 • De speeltjes worden regelmatig afgewisseld.
 • Benchtraining.
 • Kennismaken met het lopen aan de riem.
 • Wennen aan vachtverzorging door middel van voorzichtig borstelen.
 • Geluid van de waterblazer en op afstand op de vacht blazen.
 • Buiten wandelen met de eerste oefeningen met lopen aan de riem, wennen aan plassen in het gras en lopen op de stoep.
 • De puppy’s gaan allemaal een keer naar de markt en maken een ritje in de bus.
 • De dag voordat de puppy het nest verlaat nog even wennen aan een eerste badbeurtje. De haartjes onder de voetzooltjes, bij de oogjes en het plassertje worden geknipt. Allemaal rituelen waar puppy’s aan moeten wennen. De puppy’s blijven tot de laatste dag spelen met de moeder. 

Het socialiseren is zeker bij een groot nest zoals Uschi heeft gehad heel intensief maar vooral enorm leuk. We vinden het fantastisch dat wij hierbij dagelijks geholpen zijn door onze kinderen Esmee en Tigo, lieve buren en  andere doodle liefhebbers.