Nestje Uschi & Bowy

Op 3 januari ’23 is Uschi bevallen van 11 gezonde puppy’s. De puppy’s hebben allemaal een goed onderkomen gekregen bij hun nieuwe hondenbaasjes. Er is alleen een fokteefje beschikbaar voor een gastgezin. Woon je in Purmerend en heb je interesse lees dan hier verder.

Lees hieronder ons verhaal over de dekking tot en met de periode dat de puppy’s opgehaald werden door hun toekomstige bazen/bazinnen.

Uschi en Bowy

Op 4 november 2022 hadden knappe Bowy en Uschi een geslaagde date. Het klinkt romantisch maar het begint met een uitgebreide zoektocht in een database. Hierin staan de ALAEU geregistreerde reutjes en teefjes en door middel van een tool kan je een digitaal proefnestje maken. Zo zie je of het een verantwoorde match is. Aan de hand van de stambomen wordt het inteeltpercentage bijvoorbeeld berekend, je let hierbij op diverse gezondheidsaspecten en zo bleek Bowy digitaal een goede match met Uschi te zijn.

Het karakter van de reu en de teef is ook belangrijk omdat de pups genetisch ook karaktereigenschappen in hun DNA meekrijgen.

Karakter en eigenschappen Uschi:

Zeer lief, stabiel karakter, vrolijk en energiek, speelt graag met andere honden, kan bij nieuwe situaties een beetje schrikachtig zijn, dat hoor je vaker bij doodles. Maar went snel aan nieuwe situaties. Uschi komt van fokkerij de Zaanse doodles.

Uschi is een kleine medium hond (schofthoogte 46 cm) en weegt 16 kg. Haar vacht is abricotkleurig, deze is zoals vaak gezien wordt, lichter van kleur geworden. Ze heeft een mooie wavy/curly fleecevacht.

Karakter en eigenschappen Bowy:

Bowy heeft naast een knappe kop ook een ontzettend lief karakter. Hij is een hele lieve sociale hond, sociaal naar mensen en naar andere honden. Hij blijft het liefst zo dicht mogelijk bij zijn baasjes. Hij houdt zo erg van aandacht dat hij soms zelfs een beetje jaloers wordt als een andere hond meer aandacht krijgt. Bowy is erg slim en leert gemakkelijk. Dat maakt dat hij megabraaf is, maar je moet wel consequent met hem zijn.

Bowy heeft een wavy/curly fleece vacht, en een abricot-rode kleurige vacht, de neus is zwart.. Bowy is met de schofthoogte van 41 cm een grote mini. Bowy weegt ongeveer 13 kg.

De Australian labradoodles worden op basis van de schofthoogte ingedeeld in 3 groottes, de mini (35-42 cm), de medium (43 – 52 cm) en de standaard (53-63 cm).

De echo bevestigt het..

We merkten al snel na de date dat Uschi begon te veranderen, ze werd nog aanhankelijker, en ze kreeg last van ochtendmisselijkheid en had weinig eetlust. Ze viel af en we hebben op advies van Monica van fokkerij de Zaanse doodles, waar Uschi vandaan komt, haar voeding gewijzigd van rauw naar gaar eten, dit is beter verteerbaar en sindsdien gaat het erg goed. Op 2 december kreeg Uschi een echo bij Monica, en ja hoor, BINGO! Er waren zeker 7 pups te zien, en mogelijk zijn het er meer. Zo leuk! Bij thuiskomst had Koos om dit te vieren al lekkere gebakjes voor ons gezin al klaar staan.

Zo bijzonder om te beseffen dat de dracht gemiddeld maar 9 weken duurt! En dat in deze korte periode er alles op en aan zit.

De laatste voorbereidingen

Op 19 december hebben we de op maat gemaakte werpkist in de woonkamer neergezet. Dit is ruim op tijd, zodat Uschi rustig kan wennen aan deze mooie kraamkamer. Uschi’s buik groeit enorm, we verwachten dat het een groot nest gaat worden. We hebben alles voor de bevalling in huis, en dat is een behoorlijke waslijst; spullen voor tijdens de bevalling zoals gekleurde halsbandjes, scharen en kochers voor de navelstrengetjes, uitzuigslangetjes, wegwerpmatjes, probiotica en vitaminedruppels voor de puppy’s. We hebben ook al veel knuffels en speeltjes in huis voor als de puppy’s ouder zijn, en natuurlijk een puppyren, we zijn er klaar voor.

De laatste weken

Met kerst voelt onze dochter Esmee als eerste de puppy’s bewegen, een speciaal moment. Uschi is al een echte knuffelbeer maar ze wordt nog aanhankelijker. Maar krijgt het zichtbaar ook zwaarder, de wandelingen worden korter.

Vanaf een week voor de uitgerekende datum houden we Uschi goed in de gaten of er tekenen zijn van een naderende bevalling. Koos en ik slapen om beurten bij Uschi in de woonkamer. Op 2 januari om 16.00 uur heeft Uschi een temperatuurdip. Dit betekent dat de eerste pup binnen 12 of 24 uur geboren zal zijn. Uschi kruipt lekker bij mij op schoot waarna ze de tuin in wil en flink begint te graven in de tuin, in 5 minuten tijd heeft ze haar nest gegraven in de tuin, maar ze mag haar nesteldrang verder voortzetten in de werpkist.

Uschi is ontspannen

Claudia had aangeboden te helpen met de bevalling tenzij het nachtwerk zou worden en komt gelijk langs. Maar om 20.00 uur is Uschi nog steeds heel rustig en gaat Claudia weer naar huis. Ik blijf die nacht bij Uschi en om 2.00 uur is het zover. Koos en ik doen samen de bevalling en dat gaat erg goed. Uschi blijft ontspannen en de puppy’s komen steeds na de bevalling gelijk goed op gang. Het is fijn dat Monica van de Zaanse Doodles onze mentor is en standby is bij vragen. Renate heeft ook bij Monica geleerd hoe te handelen tijdens de bevalling. We waren goed voorbereid en het ging er dan ook ontspannen aan toe en dat werkt natuurlijk ook positief op Uschi. Ze deed het supergoed!

11 gezonde puppy’s

Onze dochter Esmee komt in de ochtend ook langs en helpt ook mee met de bevalling van de laatste 2 puppy’s. Deze worden om 8.40 en 9.40 uur geboren. De reutjes zijn alle 3 abricot van kleur, ook 3 teefjes hebben een abricotkleurige vacht en 5 teefjes zijn rood. Enorm bijzonder dat we onze eerste nestje van Uschi meemaken, we genieten van de vele speciale momenten. Vooral het moederinstinct is heel mooi om te zien en dat de puppy’s gelijk al na 61 dagen zwangerschap kunnen kruipen terwijl hun oogjes nog gesloten zijn.

De eerste week

Het is zo leuk dat de werpkist midden in de kamer staat, we raken niet uitgekeken, zo bijzonder dat de puppy’s direct na de bevalling al kunnen kruipen. Terwijl hun oogjes en oortjes dicht zijn, vinden ze toch met hun neus de moederborst. Ze maken al gelijk kleine piepgeluidjes en maken al kleine smakgeluidjes. Na 3 dagen valt de navelstreng er al af en met een dag of 5 beginnen de roze voetzooltjes en neusjes al zwart te kleuren. De puppy’s worden regelmatig gewogen en ze groeien goed. Op de 4e dag zitten de halsbandjes al wat strakker en vervangen we ze voor lossere. En ze gaan met z’n allen op de foto.

Esmee komt iedere dag helpen met wegen en we zijn gestart met the Puppy Culture Program; iedere dag krijgen de puppy’s 5 milde stressprikkels, zoals met een wattenstokje kietelen onder de voetzooltjes. En zo zijn er nog 4 oefeningen. Dit heet Early Neurological Stimulation. Deze dagelijkse 5 oefeningen duren slechts 3 tot 5 seconden maar hebben de rest van het leven van de volwassen hond een positief effect. De hond kan later beter omgaan met spannende situaties. Minder aanmaken van stresshormonen werkt bovendien algeheel positief op de gezondheid van de hond. Dit programma heeft een wetenschappelijke basis.

De tweede week

Op de 10e dag is bij alle puppy’s het geboortegewicht verdubbeld, superfijn dat ze op een mooi groei-gemiddelde zitten. Iedere dag genieten we enorm van de slapende, rondkruipend en snuffelende puppy’s. Ze zijn allemaal zo ontzettend mooi! We blijven de hele week om en om ’s nachts beneden bij de bench slapen. Uschi vindt dat maar wat gezellig, want ze ligt lekker naast ons, dat zal ze nog gaan missen. Het is vooral belangrijk om te helpen bij het aanleggen zodat ze allemaal aan bod komen, ze gaan nu ook in 2 shifts drinken, waarbij de helft even in een wasmand ligt met een zacht dekentje erin. Op de 12e dag een fotoshoot van een aantal puppy’s, Uschi vindt het helemaal goed en helpt tussendoor met de puppy’s schoon te likken :-). Op dag 13 gaan bij 2 puppy’s de oogjes open. Gelijk een fotootje gemaakt, je ziet dat aan de wazige blik bij de foto van week 3.

De derde week

Op de 15e dag zijn bij alle puppy’s de oogjes open, zo leuk! Ook de nekjes nemen in omvang goed toe, samen met Esmee zijn de halsbandjes weer verwisseld, ze zijn hierbij veel beweeglijker dan de week ervoor. Dat merk je ook duidelijk bij de toepassing van de Culture puppy handelingen. Ze laten zich niet zomaar onder hun voetzooltje kriebelen.

We zijn trots dat we rond de geboorte een aanvraag hadden voor een hulphond. Vandaag was er telefonisch contact met de hondenspecialist, zij begeleidt dit proces en vanuit hun organisatie zullen alle puppy’s in de zevende week een karaktertest krijgen, het puppy-teefje moet aan bepaalde karaktereigenschappen voldoen en zo wordt de juiste match gemaakt. Deze karaktereigenschappen zijn voor mij als fokker ook waardevol omdat dit helpt om de overige puppy’s ook op basis van karakter (en natuurlijk zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van de kopers) de beste match tussen puppy’s en toekomstige eigenaren te maken.

Socialisatie in de overgangsfase 2-4 weken

Nadat de oogjes en oortjes zijn open gegaan komen de puppy’s in de overgangsfase. De puppy’s gaan er in deze fase nog vanuit dat de omgeving veilig is. De puppy’s vinden het heerlijk om rustig te worden geaaid en knuffelen vinden ze nu al fijn. Kinderen mogen bij ons vanaf week 6 de puppy’s knuffelen, maar om de puppy’s er nu al een klein beetje aan te laten wennen mag het kleinkind van onze hondenoppas al wel de puppy’s aanhalen. Hij doet dit heel rustig en let goed op of de puppy’s het prettig vinden en betrekt Uschi er ook goed bij door haar af en toe een beloninkje te geven. Hij komt regelmatig langs en weet dat hij eerst aandacht moet geven aan Uschi voordat hij de puppy’s gaat knuffelen, een echte hondenvriend!

Met 3,5 week hebben we de puppyren tegen de werpkist aangezet en hebben ze hun nieuwe speelterrein met fluffy manden en andere speeltjes ontdekt. Ook zijn we gestart met zindelijkheidstraining. Best intensief om steeds 11 puppy’s op de kunsstof grasmat met graskorrels te zetten, maar het loont al direct, het is al gelijk af en toe bingo op de juiste plek.

De vierde week

Het is gelukt om de pups de eerste 4 weken alleen op moedermelk goed te laten groeien. Niet hoeven bijvoeden heeft de voorkeur omdat er niets gaat boven moedermelk. De puppy’s zijn spectaculair aangekomen, de pup met het gouden bandje woog bij de geboorte 240 gram en na precies 4 weken 1500 gram. Puppy met lila bandje woog het minste bij de geboorte 185 gram en weegt nu al 1160 gram. De anderen zitten er qua gewicht tussen in.

Hun scherpe tandjes beginnen door te komen, ze bijten graag op de kouwspeeltjes maar als we in de puppyren zitten te knuffelen, zijn onze sokken toch hun grote favoriet.

De puppy’s zijn na 4 weken gestart met puppypap, een heel leuk moment, met zi’n allen eten uit de puppyschaal. Ze vinden het heerlijk en moeder Uschi likt na afloop de snoetjes schoon. Ze hebben dit 3 dagen gehad en daarna zijn ze gestart met gewelde puppybrokjes. Ook dat vinden ze heerlijk.

Deze week zijn de toekomstige puppy-eigenaren langs geweest om kennis te maken met ons, Uschi en de puppy’s. Allemaal leuke kennismakingen en we kregen superleuke complimenten over onze aanpak en we kregen na afloop mails over hoe enthousiast ze zijn over onze puppy’s. Erg leuk!

De puppy’s worden iedere dag heel veel geknuffeld, ze krijgen er maar geen genoeg van. Ze spelen ook veel met elkaar, maar het leven bestaat vooral uit slapen.

De zindelijkheidstraining gaat echt goed. Een aantal puppy’s gaan nu al zelf naar de grasmat, wat een toppertjes!

De vijfde week

De vachtjes beginnen goed te groeien, met een klein schaartje zijn de haartjes bij de ogen weggeknipt en ook rondom de voetzooltjes en onder de staart zijn haartjes weggeknipt. Ook al is het voor de vacht nog niet nodig, ze zijn allemaal gekamd en geborsteld om er aan te wennen en hun genitaalzone is gewassen zodat ze al een beetje kunnen wennen aan water. De nageltjes zijn al voor de 2e keer geknipt, een complete puppyverzorging is leuk om te doen, tussendoor krijgen ze een massage en daar gaan ze helemaal voor liggen.

Het zindelijk worden gaat super goed, ze poepen altijd op de grasbak, met plassen maken ze soms nog wel een vergissing.

Ze krijgen andere speeltjes en we zijn gestart met benchtraining. Deze staat in de puppyren en als ze zin hebben kruipen ze erin want er staat een heerlijk mandje.

De puppy’s krijgen nu iedere dag om beurten buiten de puppyren 1 op 1 aandacht van moeder Uschi, op een kleed samen even spelen, ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling en Uschi is heel lief en voorzichtig met haar puppy’s. De puppy’s komen goed aan. Er komt dagelijks bezoek, ook kinderen, de puppy’s vinden het heerlijk om te worden aangehaald en daarna weer lekker slapen want veel rust is heel erg belangrijk.

De zesde week

De puppy’s groeien hard en spelen naar hartelust met elkaar. Omdat ze naast de brokjes de moedermelk ook nog heel lekker vinden, draagt Uschi een hondenromper zodat ze niet steeds bij te tepels kunnen. Ze krijgen nu nog maar 2 keer moedermelk per dag en verder brokjes. Uschi vindt het geven van moedermelk ook minder fijn want hun tandjes zijn inmiddels vlijmscherp.

Twee keer per dag spelen alle puppy’s ook even apart met mama Uschi. Uschi speelt dan met ze op een kleed en likt ze gelijk schoon.

Iedere dag krijgen we veel bezoek, heel fijn voor de ontwikkeling van de puppy’s, ze worden heel wat afgeknuffeld door iedereen, afgewisseld met de nodige rust.

Twirre

De zevende week

Na de eerste vaccinatie zijn de puppy’s begonnen met de wijde wereld te verkennen. Korte wandelingetjes in het park, we nemen steeds een paar puppy’s mee, omdat het er 11 zijn, is het behoorlijk intensief, maar erg leuk en we krijgen hierbij ook veel hulp. Als Uschi uitgelaten wordt mag er altijd een puppy in de draagzak mee, zodat ze al wennen aan alle geluiden en geuren in het bos, waarbij ze zelf ook eventjes mogen wandelen.

Puppy- en alroundfotograaf Tannith de Vries van By Tan Photography kwam de puppy’s fotograferen. Ze is geweldig met de puppy’s waardoor ze goed in de lens kijken. Van iedere puppy laten we een foto op forex drukken, dit is een cadeautje voor de toekomstige puppy-eigenaren en krijgen ze tezamen met een puppypakket. op de foto zie je 6 van de 11 gedrukte exemplaren.

Australian labradoodles worden ook wel ingezet als hulphond. Omdat Willemien van Stichting SAAC contact met ons had opgenomen, vanwege een aanvraag van een hulphond, is hondengedragsdeskundige Mariolein langs geweest om alle puppy’s te testen. Vijf(!) van de elf puppy’s bleken geschikt te zijn als hulphond! Ze kwamen allemaal zeer goed uit de test, Mariolein vertelde dat ze niet eerder had mee gemaakt dat alle puppy’s uit één nest allemaal konden apporteren. Wat een toppertjes! We zijn 4 uur met de testen bezig geweest, ik was behoorlijk onder de indruk hoe snel Mariolein de karakters kon vaststellen. Van de vijf geschikte hulphonden werd eerst de puppy uitgekozen voor de aanvrager. Daarna hebben we op basis van de karakters van de puppy’s een match voor alle toekomstige baasjes/ gezinnen gemaakt waarbij Mariolein erg goed advies heeft gegeven. De toekomstige baasjes hadden van tevoren een vragenlijst ingevuld en ze mochten, als ze dat wilden, een top 3 voorkeur voor puppy’s opgeven. ’s Avonds zijn alle toekomstige baasjes geïnformeerd welke kleur (halsbandje)hond ze zouden krijgen. Vanaf dat moment wisten we de namen van de puppy’s en konden wij ze bij naam gaan noemen.

De achtste week

De laatste week dat Uschi en de 11 puppy’s allemaal met elkaar zijn. Ook in deze week willen we de puppy’s zoveel mogelijk, voor wat voor hen goed is natuurlijk, laten wennen aan nieuwe situaties buitenshuis. En verder tussen het slapen door, veel laten spelen met Uschi.

De puppyboxen die meegegeven worden bij het ophalen van de puppy staan klaar, de box bevat informatie, een starterspakket van Proplan (brokjes), knuffels met nestgeur, kouwmateriaal, de allerlekkerste beloningssnoepjes, een schaartje om de oogjes en voetzooltjes haarvrij te houden en een maand gratis zorgverzekering en de puppyfoto op forex.

Het ophalen van de puppy’s gebeurt gedurende 2 weken vanaf dat ze 8 weken oud zijn. De dag voordat een puppy opgehaald wordt, heb ik iedere keer een afscheidsritueeltje. Ze mogen samen met Uschi nog een keer samen buiten wandelen, ze gaan voor de eerste keer in bad (nou ja, emmer), haartjes en nageltjes knippen en dan even masseren en extra lang knuffelen. Want ja, bijzonder is het wel om de puppy geboren te zien worden, en de eerste levensfase zo mee te mogen maken. En dan is het bijna tijd voor loslaten. Maar eerst gaat de puppy nog even knuffelen en spelen met Uschi op het kleed, zodat Uschi tot het laatste moment haar moederliefde kan geven. Meestal laat Koos Uschi even uit als een puppy meegenomen wordt door de blije hondenbaasjes en Uschi komt daarna gewoon kwispelend weer binnen.

Twirre

De weken erna

De puppy’s Senna en Cato houden wij als mogelijke fokpuppy’s aan, dit betekent dat de verplichte medische testen goed moeten zijn. Uiteindelijk zal als alles goed gaat Senna worden ondergebracht bij een gastgezin. Dat wordt half mei 23. Heb je interesse om gastgezin te worden? Bekijk deze info.

We hebben alle puppy’s altijd evenveel aandacht gegeven en dat was best intensief, nu de negen puppy’s zijn opgehaald kunnen we alle aandacht uit laten gaan naar Uschi, Senna en Cato. Senna en Cato gaan samen naar puppyles, worden samen uitgelaten, maar ook apart zodat ze dat ook leren. We zijn best benieuwd of zij over een paar jaar ook moeder zullen gaan worden. Maar voorlopig gaan we lekker genieten van deze leuke puppytijd.

Uschi is helemaal hersteld van de zwangerschap en zoogperiode. Ze is weer superfit en heeft haar normale gewicht weer terug. Ze heeft het enorm goed gedaan, ze heeft een topprestatie geleverd om alle 11 puppy’s zo goed te verzorgen!

Wij ontvangen nog steeds leuke foto’s van de andere puppy’s, natuurlijk organiseren we een keer in 2024 een meeting waarbij de puppy’s weer een keer samen zullen zijn!